Küçük Dostlarımız İçin Önemli Bilgiler....

Kediler ve köpekler türlerine ve yaşam şekillerine göre değişik şekilde bakıma ihtiyaç duyarlar. Örneğin, uzun tüylü kedi ve köpekler tüylerinin topaklanmaması için her gün fırçalanmalıdırlar. Kalın ve topaklanmış tüyler, kirlendiği zaman, deri problemlerine yol açabilir. Küçük dostumuzun yıkanması gerekirse, mutlaka ılık su ile banyo yaptırılması, şayet gerekliyse az miktarda kedi - köpek şampuanı kullanılması ve iyice durulanması gereklidir. İnsanlar için pazara sunulan şampuanların kullanımı kedi ve köpekler için uygun değildir. Eğer minik dostunuzun deri şikayeti olduğunu düşünüyorsanız, Veteriner Hekimi'nize danışmanız gereklidir.Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu kulak temizliğidir. Uzun tüylü ve düşük kulakların hava ile teması azdır ve hayvanın kulaklarını kendi kendine temizlenmesi zordur. Bu nedenle gerekli bakım yapılmazsa, ağrılı kulak enfeksiyonları gelişebilir. Uzun tüylü ve düşük kulaklı ırkların kulakları, düzenli olarak kontrol edilmeli ve uygun bir kulak temizleyici ile temizlenmelidir.Dişler ve gözler de periyodik olarak kontrol edilmelidir. Yalnız dostlarımızın sağlığı açısından değil, bizim sağlığımız açısından da, yılda en az bir kere olmak kaydıyla periyodik aşılamaların yapılması gereklidir.

Küçük dostlarımızın ailenin bir ferdi olduğunu unutmayınız!..

Kedi ve köpeğinizin ırkına bağlı olarak ihtiyaç duydukları özel bakım şartları ve besleme koşulları hakkında bilgi almak için Veteriner Hekimi'nize danışmalısınız.

Ev Hayvanları için önemli notlar

Köpeğimin ağzı kokuyor. Kokuyu nasıl engelleyebilirim? Köpeğinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Bunu yapmak önemlidir. Eğer köpeğiniz ağzında diş fırçası olmasından rahatsız oluyorsa, parmağınıza bir ince kumaş parçası ya da tül sarıp bu işlevi yerine getirebilirsiniz. Fırçalama süreçlerini kısa tutun (birkaç saniye) ve nazik fırçalayın. Köpeğiniz sizi durdurmaya çalışmadan siz fıçalamayı durdurun, sonra tekrarlayın.

Kışın bazen köpeğimin yürürken acı çektiğini görüyorum ama bacaklarında kırık yada çatlak yok. Bu sorunun sebebi nedir? Eğer köpeğinizin uzun tüyleri varsa, patilerinin arasındaki tüyleri kış mevsimi boyunca kısa kesili tutun. Böylelikle kış mevsimi boyunca parmak aralarında buz, kar ve tuz birikimesi engellenmiş olur. Bu birikmeler köpeğe çok acı verirebilir. Eğer buna rağmen sorun devam ediyorsa, veterinerinizi görmenizde fayda vardır.

Köpeğimi ne sıklıkta taramalıyım? Çoğu köpeğin haftada en az bir kez taranmaya ihtiyacı vardır. Taramak, köpeğinizin sağlıklı tüyleri olmasını sağladığı gibi kokusunu da azaltır. Ayrıca, bu size köpeğinizle daha yakınlaşma ve onunla iyi vakit geçirme fırsatını da verir.

Köpeğimin kulaklarını/kuyruğunu kestirmeli miyim? Köpeğinizin kulaklarını ya da kuyruğunu kesmek onun diğer köpeklerle iletişimini etkileyebilir. Köpekler kulakları ve kuyruklarıyla iletişim sağlarlar. Örneğin, bir Doberman cinsi köpek kulakları ve kuyruğu kesildiğinde, çok iyi huylu ve geçimli olsa da, diğer köpeklere agresif gözükür. Bu konuda veteriner hekiminize danışın.

Yavru köpeğimi terbiye ettim ama hala idrarını tutamıyor. Ne yapmalıyım? Yavru köpekler 12 haftalık olana kadar "idrarlarını tutmalarını" sağlayan adeleyi kontrol edemezler. Yine de bu zamandan önce terbiye edilmeye başlanılmalıdır. Köpeğinizi sık sık dışarı çıkarın. Köpeğin dışarı çıkmak istediğine dair işaretlere dikkat edin (örneğin dönüp durması). Evde yapmaması için özen göstermelisiniz çünkü kendi dışkısının kokusunu aldığı yerlerde bunu tekrarlama içgüdüsünde olacaktır, bu da terbiyesini çok zorlaştırır.

Yavru köpeğime nasıl söz dinletebilirim, nasıl eğitebilirim? Yavru köpeklerin dikkati çok çabuk dağıldığından dolayı eğitmek, laf dinletmek çok zor olabilir. Köpeğinize bir emir vermeden önce göz temasını sağlayın. Böylece itaat etme olasılığı artar. Bunu, köpeğinizin ismini yüksek sesle söyleyerek, anahtarlıklarınızı sallayarak, ya da ıslık çalarak yapabilirsiniz. Böylelikle köpeğinizin dikkaini kendinize çekmiş olursunuz.

Köpeğimi beslerken nelere dikkat etmeliyim? Köpeğinize her gün yaklaşık aynı saatlerde ve ölçülü miktarda yemek verin. Her zaman kabında taze temiz su bulundurun, özellikle de kabı dışarıda bırakılıyorsa. Köpeğinize gereğinden fazla yemek vermeyin. Ayrıca bizlerin atıştırdığı yiyeceklerden de vermeyin (özellikle şeker ve tatlılar). Bu, sağlık sorunlarına ve/veya davranış bozukluklarına yol açabilir.

Kedim neden çiçeklerimi yiyor, ne yapabilirim? Bitkilerde ve çiçeklerde kediler için gerekli olan besinlerden bol miktarda bulunur. Kedinizin beslenmesinde bu besinlerden yeterince yoksa bu sebepten bitkilerinizi yiyor olabilir. Çiçeklerinizi yememesini sağlamak için kediniz için ayrıca çim yetiştirebilirsiniz. Ayrıca kedinizin çiçeklerinizi yemesini engellemek için de üzerlerine karabiber serpin. Biber kedinizi rahatsız edeceğinden onun çiçeklerinizden uzak durmasını sağlayacaktır.

Kedim sinek ve arı gibi uçuşan böcekleri kovalamaya bayılıyor, arı sokarsa ne yapılmalıdır? Ağızdan sokulmalar çok tehlikeli olabilir. Eğer kediniz ağzından arı tarafından sokulursa derhal veterinere götürün. Ağzı ve boğaz bölgesi şişeceğinden nefes olması engellenebilir. Arı sokmaları acil tedavi gerektirir.

Kedimi nasıl terbiye edebilirim, eğitebilir miyim? Kediler, köpekler gibi terbiye edilemez. Köpekler sosyal hiyerarşi kurar ve siz de bu hiyerarşinin en tepesinde yer alabilirsiniz. Kediler ise sosyal gruplarını sadece ihtiyaçlara dayalı kurar. Bu hiyerarşi tepedekine itaat yerine birbirlerinin bölgesine saygı çerçevesinde işler. Kedilerin köpekler gibi tepki vereceğini düşünmek yanlıştır. Bunu asla unutmayın! Kedinize sakın vurmayın veya fiziksel bir cezada bulunmayın. Bu sadece kedinize sizden korkmasını öğretir, başka birşeyi değil. Yapmanız gereken, kedinizin yapmasını istemediğiniz hareketin yerine bir davranış biçimi öğretmektir. Kediler sürprizlerden nefret eder. Bu sebepten, terbiye etmek için ani ve yüksek ses çıkarmak, çok az miktarda su ile ıslatmak, el çırpmak ve benzer ani sesler çıkarmak fayda edebilir. Tabii siz evde olmadığınızda büyük ihtimalle kediniz yine kendi bildiğini okuyacaktır!

Buzdolabında taze tutmama rağmen kedim mamasını / yemeğini yemiyor. Ne yapmalıyım? Hiç kedinize buzdolabından çıkardığınız mamayı yedirmeyi denediniz mi? Çoğu kedi yemeğinin / mamasının oda sıcaklığında olmasını tercih eder ve çok soğuk ya da çok sıcak olan mamasını yemez. Eğer kediniz buna rağmen yemeğini yemiyorsa, ya da yemek için çok uzun bir süre bekliyorsa, başka mamaları denemenizde fayda olabilir.

Kedim neden kabından su içmiyor? Kedinize en az günde bir kez taze su verin. Eğer kediniz suyunu içmiyorsa bunun sebebi musluk suyundaki klor ve mineraller olabilir. Çoğu kedi bizler gibi içme suyu ister. Bir de içme suyu vermeyi deneyin. Ayrıca, bazı kediler kaptan değil de musluktan akan suyu içmeyi tercih eder.

Kaynak: Bayer